Hoe continue werkstromen problemen oplossen bij de Cratos Aanpak voor Portfoliomanagement
Wat maakt de Cratos Aanpak uniek voor Portfoliomanagement?
Veel organisaties lopen vast in traditioneel portfoliomanagement. Planningsconflicten en overbelasting zorgen ervoor dat projecten vertraging oplopen, teams overbelast raken en doelen niet worden behaald. De Cratos Aanpak, gebaseerd op werkstromen, biedt hiervoor een slimme en praktische oplossing. Maar wat maakt deze aanpak eigenlijk zo bijzonder?
Werkstromen als de basis
In plaats van tot diep in de nacht te puzzelen met planningen en resources, focussen we bij Cratos op de doorstroom van het hele portfolio. Net als rivieren stromen projecten door organisaties heen. Wanneer deze werkstromen vastlopen bij knelpunten (bottlenecks), ontstaan vertragingen en stagnaties.
Hoe werkstromen problemen oplossen:
- Realisatieroadmap: De Cratos Aanpak stelt eerst de realisatieroadmap op. Deze fungeert als een integrale planning op basis van de meest efficiente inzet van capaciteit voor een soepele en efficiënte doorstroom van werkstromen, zonder opstoppingen.
- Just in Time: De realisatieroadmap laat precies zien wanneer projecten moeten starten voor een soepele doorstroom. Projecten worden precies op tijd gestart zoals aangegeven in de roadmap.
- Verstoringen signaleren: Ontwrichtingen en verstoringen van de werkstroom zijn eenvoudig te signaleren door de actuele voortgang met de realisatieroadmap te vergelijken. Zo kunnen problemen worden aangepakt voordat ze schade aanrichten.
-
Dynamisch aanpassen: Verschillen tussen de actuele voortgang en de realisatieroadmap maken het ook mogelijk de realisatieroadmap constant bij te stellen zodat planningen automatisch gecorrigeerd kunnen worden voor veranderende omstandigheden en om onzekerheden te kunnen absorberen. Dit voorkomt dat organisaties steeds de controle weer verliezen.
Traditioneel portfoliomanagement vs. Cratos Aanpak
Traditioneel portfoliomanagement focust vaak op het prioriteren van projecten, maar daarmee kunnen verstoringen van de doorstroom niet worden voorkomen. Planningsconflicten en overbelasting blijven bestaan. Soms staat capaciteitsplanning en werklastbeheer op de planning. Maar wat blijkt? Ook daarmee zijn organisaties vaak niet geholpen om capaciteit te plannen en planningsconflicten en overbelasting op te lossen. De Cratos Aanpak is precies daarvoor ontworpen, en is robuust genoeg om onder de typische onzekere en hectische omstandigheden, waar projectorganisaties mee te maken hebben, overeind te blijven en te blijven functioneren.
Meer goede verschillen
- Traditionele methoden vereisen gedetailleerde planning van projecten, precies inzicht in de beschikbaarheid van mensen, veelvuldige voortgangsrapportages, tijdschrijven en veel overhead. Desondanks blijven organisaties in de praktijk worstelen met planningsconflicten en overbelasting. Het kan wel een jaar of langer duren om dit op te zetten.
- De Cratos Aanpak lost planningsconflicten en overbelasting op zonder gedetailleerde planningen, inzicht in wie allemaal bij de projecten betrokken zijn of hun exacte beschikbaarheid. Er is nauwelijks behoefte aan specifieke rapportages en overhead. Binnen een paar weken tot enkele maanden kan de aanpak worden geïmplementeerd.
Wat levert de Cratos Aanpak op?
Wat levert deze nieuwe manier van werken op? Belangrijke voordelen:
- Minder planningsconflicten: Door knelpunten te managen, ontstaat een natuurlijke flow in projecten. Hierdoor worden teams niet overbelast.
- Snellere resultaten: Omdat projecten beter doorstromen, worden ze sneller afgerond.
- Hogere productiviteit: Een verbeterde doorstroom zorgt voor een substantiële toename in productiviteit.
- Eenvoudig en praktisch: De aanpak is snel toepasbaar, zonder dat projectmanagers en medewerkers hun manier van plannen of werken hoeven te veranderen. De Cratos Aanpak is makkelijk in gebruik.
De Cratos Aanpak in 3 stappen
Benieuwd hoe je de Cratos Aanpak direct kunt toepassen? Hieronder vind je een vereenvoudigde versie van het proces:
STAP 1 - Identificeer de bottlenecks: Kijk waar het werk vastloopt en maak dit het centrale punt van je aanpak.
STAP 2 - Optimaliseer de werkstromen: Zorg ervoor dat het werk soepel door deze bottlenecks stroomt, zonder onderbrekingen.
STAP 3 - Geniet van het resultaat: Iedereen wil gewoon diens werk doen, zonder problemen, stress en verwarring. De Cratos Aanpak maakt dit mogelijk.
Conclusie
De Cratos Aanpak brengt een frisse wind in de wereld van portfoliomanagement. Door de focus te leggen op werkstromen in plaats van ingewikkelde capaciteitsplanning, wordt het managen van een projectenportefeuille eenvoudiger, sneller en effectiever. Dit maakt het een ideale aanpak voor organisaties die willen groeien zonder vast te lopen in planningsproblemen en overbelasting.
Komende Events
Mis ‘De dag van portfoliomanagement’ op 7 november 2024 niet, waar we dieper ingaan op de Cratos aanpak voor PPM en gerelateerde onderwerpen. Save the date en schrijf je direct in!
De dag van portfoliomanagement
Datum: 7 november 2024
Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Bilthoven