Associatiekaarten poster Cratos Consulting

Laat je inspireren door het gebruik van Associatiekaarten: meer rendement en plezier tijdens je sessies!

De effectiviteit van je sessie hangt voor een groot deel samen met de openheid en de energie van je deelnemers. We kennen allemaal de stereotype ‘lijstjessessies’, waar je deelnemers al op voorhand tegenop zien of zelfs liever onderuit willen komen. Niet het vertrekpunt wat je wenst. Als de energie bij de start al slecht is, gaat veel tijd verloren aan het doorbreken van de weerstand. Pas daarna kun je tot de inhoud van de sessie zelf komen. Gelukkig zijn er veel manieren om je sessies leuker en energieker te maken. In dit blog duiken we dieper in op een van deze manieren in: het gebruik van Associatiekaarten.

Wat zijn Associatiekaarten?

Associatiekaarten zijn visuele hulpmiddelen die gebruikt worden om gedachten, ideeën en gevoelens te verwoorden aan de hand van afbeeldingen. Door met deze kaarten te werken, worden we uitgedaagd om verschillende concepten met elkaar in verband te brengen. De beelden prikkelen onze verbeeldingskracht en intuïtie, waardoor we nieuwe  inzichten en perspectieven kunnen krijgen.

Associatiekaarten 1 - Cratos Consulting

Associatiekaarten kennen verschillende namen. Ze worden soms ook wel eens coachkaarten, fotokaarten of beeldkaarten genoemd. Sommigen hebben een specifiek thema voor een specifieke setting of doelgroep (zoals techniek, reizen, natuur, etc), maar vaak is het juist een uiteenlopende set aan afbeeldingen, zodat er voor iedereen iets ‘wils’ is. De afbeeldingen worden gebruikt om mee te “associëren”.

Waarom Associatiekaarten?

Associatiekaarten bieden een laagdrempelige manier om interactie te genereren en meer verdieping te brengen in sessies en gesprekken. Ze kunnen onder andere op de volgende manieren worden ingezet:

Verwoorden van ideeën: Associatiekaarten helpen je deelnemers om hun ideeën, gedachten en gevoelens onder woorden te brengen op een creatieve en visuele manier.

Inzicht in gezamenlijke doelstellingen: Door het verbinden van verschillende concepten met behulp van Associatiekaarten, kunnen deelnemers een dieper inzicht krijgen in gezamenlijke doelstellingen en hun eigen rol hierin.

Stimuleren van creativiteit: Associatiekaarten helpen bij het genereren van nieuwe ideeën en het bespreekbaar maken van zaken die anders misschien niet aan bod zouden komen.

Verbetering van het geheugen: Associaties zijn sterk en werken lang door. Door het gebruik van associatiekaarten kunnen je deelnemers informatie beter onthouden en toepassen in hun professionele context.

Toepassing van Associatiekaarten

De set kaarten kan worden toegepast in heel veel verschillende professionele sessies, waaronder teamsessies, evaluaties en trainingen maar zijn ook uitermate geschikt om te gebruiken in een risico- of planningssessie. Hierbij staat telkens één onderwerp centraal. Je kunt daarbij denken aan doelstellingen, ambities, samenwerking of juist specifieke risico’s of kansen. Verderop in dit blog vind je voor verschillende situaties een set vragen die je kunt gebruiken.

Verderop in dit blog vind je voor verschillende situaties een set vragen die je kunt gebruiken.

De aanpak voor het gebruik bestaat uit de volgende stappen

1. Verspreiden van de kaarten

Leg de associatiekaarten verspreid over een tafel, zodat alle deelnemers gemakkelijk toegang hebben tot de kaarten.

2. Formuleren van een passende vraag

Geef de groep een passende vraag op basis waarvan iedere deelnemer een kaart kan kiezen. Dit varieert afhankelijk van het doel van de sessie.

3. Kiezen van een kaart en associëren

Laat elke deelnemer een kaart kiezen die hem/haar het meest aanspreekt en die helpt hun antwoord op de gestelde vraag te associëren.

4. Delen van antwoorden

Moedig elke deelnemer aan om zijn of haar antwoord te delen met de groep, waarbij ze uitleggen waarom ze deze kaart hebben gekozen. 

💡Tip: Het is makkelijk om de gekozen kaarten met een stuk verwijderbaar (poster)tape op een flip-over of met magneetjes op een whiteboard te hangen. Zo heeft iedereen goed zicht op de gekozen kaarten en kun je er eventueel nog kreten bij schrijven. Maak daarna een foto van de collage, zodat je deze kunt verwerken in je verslag of terugkoppeling.​

Toepassingsmomenten

Bij de start:
Als ijsbreker om de deelnemers te laten kennismaken met elkaar en met het onderwerp van de sessie.

Tijdens de sessie:
Als activiteit om de discussie en samenwerking te stimuleren en om nieuwe inzichten te genereren.

Bij de afsluiting:
Als evaluatiemoment waarbij deelnemers reflecteren op wat ze hebben geleerd en welke vervolgstappen ze willen nemen.

 

Voorbeeldvragen per Context 

Het is belangrijk om vooraf goed te bedenken wat de opbrengst is die je uit het werken met de kaarten wilt halen. Juist omdat de kaarten toepasbaar zijn in heel veel verschillende settings wil je ze daar inzetten waar je wat extra energie naar toe wilt brengen. Hieronder vind je voorbeeldvragen voor een aantal categorieën:

Kennismaking of start van de sessie:

  • Stel jezelf voor aan hand van een afbeelding.
  • Welke associatie heb je met het onderwerp van vandaag?
  • Wat hoop je van vandaag mee te nemen? 

Doel, samenwerking en teamsessie:

  • Waarvoor staan we in dit programma/project aan de lat?
  • Waarvoor sta jij aan de lat binnen dit team/deze opgave? 

 Evaluatie:

  • Hoe kijk je terug op deze dag?
  • Wat blijft je persoonlijk het meeste bij? 

Risico- en planningssessie: 

  • Waarin zie jij de grootste uitdaging voor ons project? 
  • Met welke inzet halen we het grootste rendement in beheersing? 

Conclusie

Het gebruik van associatiekaarten kan de effectiviteit van professionele sessies aanzienlijk versterken. Door deze creatieve en interactieve tool in te zetten, kunnen deelnemers op een betekenisvolle manier nieuwe inzichten verwerven en samenwerken.

Ben je op basis van dit blog enthousiast geworden, maar heb je even wat hulp nodig om te bepalen hoe je dit in jouw sessie het beste aan kunt pakken? Op regelmatige basis organiseren we kennisdelingsessies waarbij ook dit soort onderwerpen aan bod komen in de vorm van workshops of een vragenuurtje. Meld je hieronder aan voor de Cratos nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Scroll naar boven