Schiphol Lounge 2 - Risicobewustzijn Schiphol - Cratos Consulting

Schiphol Group

Lounge 2 wordt gebruikt voor intercontinentaal reizen. In de lounge zijn diverse winkels, bars en restaurants te verkennen. Er is veel te doen, te zien en te beleven - bijvoorbeeld een uitloper van het populaire Nemo Museum dat vol zit met wetenschappelijk onderbouwde activiteiten voor kinderen. Lounge 2 is het winkelgebied, achter de paspoortcontrole, bij Vertrekhal 2 waar passagiers uit alle werelddelen (zo’n 14 miljoen per jaar) verblijven voordat zij vertrekken. Na de renovatie van Lounge 1 (2004) en de renovatie van Lounge 3 (2010) was Lounge 2 aan de beurt voor een grondige renovatie.

De uitdaging

De nieuwe indeling van de lounge zorgt voor een betere doorstroom van passagiers en een toename van zo’n 20 procent aan winkel- en horecaruimte. Deerns was, als jarenlange partner van Schiphol, betrokken bij de vernieuwing van de lounge.

De nieuwe lounge is ingedeeld in zeven themawerelden waarin de reiziger centraal staat. Iedere wereld biedt de reiziger een beleving. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Elk thema kenmerkt zich door eigen materiaalgebruik, design en is voorzien van services, zoals zitgebieden, horecagelegenheden en winkels.

De verbouwing van Lounge 2 is onderdeel van het Masterplan, een ingrijpende vernieuwing van Schiphol om de capaciteit te versterken en de efficiency en het comfort voor reizigers te vergroten. Het Masterplan behelst de realisatie van centrale security in de gehele terminal, de bouw van een nieuwe Hilton hotel, de ontwikkeling van het A-gebied aan de zuidkant van de terminal en de vernieuwing van het securityfilter in Vertrekhal 1

Hoe we dit deden

We zijn gestart om het risicomanagement integraal te verankeren in de bestaande bedrijfsprocessen. Hiermee werd het risicomanagement onderdeel van de andere procesbeheersingsaspecten, zoals tijdsmanagement, kwaliteitsmanagement, financieel management, contractmanagement, configuratiemanagement. Vervolgens brachten we in beeld brengen en analyseerden we het huidige en de gewenste situatie van risicomanagement binnen het project. Door middel van diverse risicomanagement trainingen werden alle medewerkers op het gebied van risicomanagement verder ontwikkeld.

Het resultaat

Naar aanleiding van onze aanpak werd door het projecteam een gezamenlijk ontwikkeling van het risicobewustzijn opgepakt. Hierdoor konden wij het risicomanagementproces faciliteren in verschillende deelprojecten, zodat de projectmanagers en de projectteams gestructureerd gingen nadenken over risico’s en de beheersing ervan.

Onze specialist

Directeur en oprichter Cratos Consulting

Michael Sauerbier

Stimuleer mensen om anders te denken en anders te doen. Dat leidt tot creativiteit, verandering en uiteindelijk tot succes.

Volledig profiel »