RWS Rijksrederij - Beheersing bouw schepen - Cratos Consulting

Rijkswaterstaat PPO - Rijksrederij

De Rijksrederij beheert, bemant en onderhoudt 100 specialistische schepen en stelt deze beschikbaar aan diverse overheidsorganisaties. Dagelijks werken er 40 medewerkers op kantoor en 220 bemanningsleden op de schepen aan de inzet van een effectieve en efficiënte vloot voor de Douane, Kustwacht, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Rijkswaterstaat. De Rijksrederij stelt schepen beschikbaar die passen bij de taakuitvoering van de opdrachtgever. Zo maakt het ministerie van LNV gebruik van schepen die speciaal zijn ingericht voor visserijonderzoek en de Kustwacht van een schip dat sleephulp kan bieden aan schepen in nood.

Succesverhaal Coentunnel Company - Marktdag - Cratos Consulting

De uitdaging

De Rijksrederij staat voor een brede taakuitvoering in een divers en uniek werkgebied. De Rijksrederij is continu bezig om haar schepen efficiënter, veiliger en duurzamer te maken.

De Rijksrederij vervangt 15 schepen die aan het einde van hun economische en technische levensduur zijn door zeven multifunctionele schepen. Multifunctioneel omdat de schepen voor meerdere klanten en taken inzetbaar zijn. Deze zogenoemde Multi Purpose Vessels (MPV’s) combineren diverse functies zoals vaarwegmarkering, patrouilleren, meten en visserijonderzoek op één schip. Functies die voorheen door meerdere schepen werden uitgevoerd.

PPO Rijksrederij was als onderdeel van het contract Rotterdam 1. Dit was 1 van de eerste projectbeheersing product contracten binnen PPO. Veel van de RWS-medewerkers waren hierdoor grotendeels onbekend met deze manier van werken. Daarbij is de relatie tussen het PPO-team van de Rijksrederij en de Rijksrederij anders dan bij andere PPO projectteams.

De oplossing

Samen met de Manager Projectbeheersing (MPB) en ons team van specialisten zijn de doelen en wensen voor projectbeheersing gevisualiseerd. Op basis van deze doelen is het team aan de slag gegaan met de realisatie.

Hoe we dit deden

Elk van de projectbeheersing disciplines (financieel, planning, risicomanagement, kwaliteitsmanagement, capaciteit en scope) werd verbeterd. Al deze informatie werd gebundeld gepresenteerd in een project en programma dashboard waarmee de MPB en zijn IPM collega’s konden sturen.

Het resultaat

Het IPM team verkreeg inzicht in de informatie die vanuit projectbeheersing werd geoptimaliseerd. Hierdoor kon het IPM team sturen en bijsturen en de opdrachtgever Rijksrederij informeren over de status en voortgang van de projecten.

Onze specialisten

Adviseur Integrale Beheersing

Jan Josse van Maanen

Samen met de klant de doelen bepalen, de benodigde effort in kaart brengen en deze uitzetten in de tijd met planning als middel. 

Dit om stuurinformatie te genereren en inzicht te krijgen in het toekomstige te leveren werk. Hierbij zet ik mijn expertise en enthousiasme in om bij te dragen aan de integrale projectbeheersing en de te behalen doelstelling(en).

Volledig profiel »

0

Adviseur Risicomanagement

Christy de Jong

Elke schakel heeft invloed op de volgende, het doel is om deze schakels met elkaar te verbinden. Zorg dragen voor een gecontroleerde projectomgeving, daar ligt mijn kracht.

Volledig profiel »