Home / Over ons / Team / Jan van Egmond

Over Jan van Egmond

Integrale beheersing lijkt soms wel een fatamorgana: vaag en onbereikbaar. Maar de werkelijkheid is dat iedere projectorganisatie de slagingskans, betrouwbaarheid en efficiency van projecten met tientallen procenten kan verbeteren in minder dan een paar weken tijd.

De theorie daarachter is dat in complexe systemen, waarin alles integraal met elkaar verbonden is (zoals bij projectorganisaties), het in de regel voldoende is om slechts één obstakel of knelpunt uit de weg te ruimen om prestaties sterk te kunnen verbeteren. Dit is het principe waar The Theory of Constraints, op is gebaseerd. Daarvan zijn talloze geweldige succesverhalen bekend.

In projectorganisaties blijkt dat obstakel niets met projecten zelf, samenwerking of competenties van mensen te maken te hebben, maar met de workflows op het hoogste niveau. Dat gaat over simpele vragen zoals wie wanneer voor welk project beschikbaar is, hoe snel achter elkaar projecten elkaar kunnen opvolgen en hoeveel projecten de organisatie tegelijk aankan. Ook agile organisaties worstelen hiermee wanneer ze groter worden. Het is een schalingsvraagstuk. Het is het meest complexe planningsprobleem waar projectorganisaties over de hele wereld mee worstelen, en waarvoor geen goede oplossing of simpele software beschikbaar is. Met vastlopende workflows tot gevolg. Herken je dat ook?

Een oplossing voor dit vraagstuk lijkt op het eerste gezicht erg ingewikkeld, maar het blijkt in de praktijk buitengewoon simpel. Het heet Empower Your Projects en is een project management methode die makkelijker te leren en eenvoudiger te gebruiken is.

Keuze-persoonlijke-foto-7-scaled

Klimmen gaat om balans. Als je naar grote hoogte wilt klimmen, klim dan niet te snel!

Dit is een metafoor. In de praktijk initiëren projectorganisaties te veel projecten te gelijk waardoor projecten vastlopen en zelfs “uit de lucht vallen”.  Vrijwel iedere projectorganisaties kan tot wel 20-50% meer projecten aan door te voorkomen dat hun workflow stagneert. Dat is echt veel efficiënter. En dat blijkt eenvoudiger dan het op het eerste gezicht lijkt.