Home / Gereedschapskist / Portfolio Canvas®

Ambities waarmaken met projecten

Het Portfolio Canvas® helpt uw organisatie op basis van haar missie, visie en strategie de projecten en programma’s te kiezen die nodig zijn om de beoogde baten te realiseren. Daarbij ook rekeningen houdend met de beschikbare mensen, middelen en financiën. Terwijl ook de risico’s en afhankelijkheden in acht worden genomen. Het Portfolio Canvas® is een compleet instrument om het projectenportfolio van uw organisatie effectief en efficiënt te besturen en managen. Het is gebaseerd op brede theoretische kennis van én ruime praktijk ervaring met strategisch projectmanagement bij diverse organisaties in verschillende sectoren. Theoretisch is het Portfolio Canvas® een mix van onder andere het Business Model Canvas (Osterwalder), het OGSM-model (Kingham and Tucker) en Kanban (Lean). Het vervangt andere modellen niet, maar het is daarop een aanvulling vanuit projectenportfolio management perspectief.

Bruikbaar voor alle soorten projecten

Het Portfolio Canvas® is bruikbaar in het kader van vrijwel alle soorten projectportfolio's, bijvoorbeeld klant-, verander- of innovatie-projectenportfolio’s. Ook is het mogelijk om hierin allerlei soorten projecten in het fysieke, sociale of ICT domein (bijvoorbeeld vastgoed, ICT of inkoop), onder te brengen. Daarnaast is het mogelijk om het in alle sectoren in te zetten, in zowel profit als non-profit organisaties. Verder is het Portfolio Canvas® ook te gebruiken voor een projectenportfolio met agile projecten, althans met ontwikkeltrajecten die agile worden aangevlogen. In plaats van projecten en programma’s plot een organisatie dan simpelweg de ‘epics’ of ‘sagas’ op het canvas.

 

Onmisbaar instrument voor organisaties

Het Portfolio Canvas® is onmisbaar voor organisaties die niet alleen de lasten van projecten en programma’s willen dragen, maar die de vruchten willen plukken van hun projectenportfolio. Oftewel: Voor het oogsten van projecten en programma’s. Het Portfolio Canvas® is een instrument voor bestuurders en managers om:

  • focus aan te brengen in de vele activiteiten, projecten en programma’s die een organisatie heeft. Wat doen wij wel nu en wat laten wij even liggen;
  • focus aan te brengen in de speerpunten van de organisatie in de tijd;
  • het projectenportfolio overzicht te creëren en de discussie over prioriteiten te faciliteren;
  • het projectenportfolio van een organisatie effectief en efficiënt in de tijd te besturen en managen.

Antwoord op centrale vragen

Het Portfolio Canvas® helpt organisaties antwoord te geven op de centrale vragen:

  • Wie doen waarom wanneer welke projecten en programma’s? Wat kost het portfolio en wat levert het op?
  • Wat zijn de grootste portfolio risico’s en afhankelijkheden?
Portfolio Canvas - Projectmanagement - Cratos Consulting

Gratis advies gesprek

Wilt u weten wat de Portfolio Canvas® voor je projectorganisatie kan betekenen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan via het formulier hiernaast. Of neem direct contact op met Michael Sauerbier via 06-41870100 of stuur een mail naar: m.sauerbier@cratosconsulting.nl