Home / Gereedschapskist / Cratos Insights®

Hoe krijg je direct inzicht in stuurinformatie?

Data is het kloppende hart van elk veranderproces. Of het nu gaat om het bouwen van een brug, het toekomstbestendig maken van een organisatie of inrichten van een portfolio, inzicht in data is cruciaal om gedragen besluiten te nemen en tijdig te kunnen reageren op trends die de doelstellingen kunnen beïnvloeden. Dashboards zijn daarbij van essentieel belang om inzicht te verschaffen.

Een dashboard op maat gemaakt

Inzicht in je project of organisatie is van essentieel belang om te sturen. Omdat geen project of organisatie gelijk is, is een dashboard dat ontwikkeld is en aansluit op jouw systemen, werkwijze en behoefte zeer wenselijk. Een goed dashboard is altijd maatwerk voor elke organisatie.Veel gehoorde vragen en klachten in organisaties zijn:

 1. Hoe krijg ik met één druk op de knop inzicht in de voortgang van tijd, geld en risico’s? 
 2. Een dashboard maken is een enorme klus om alle data voor de management rapportages bij elkaar te krijgen. 
 3. Hoe krijg je de data gepresenteerd die voor iedereen direct begrijpelijk en te gebruiken is? 

Voor deze en meer klachten en vragen hebben wij een oplossing ontwikkeld: Cratos Insights®. Een integraal dashboard ontwikkeld voor en mét onze klanten.

Wat is Cratos Insights?

Omdat we graag een indruk willen geven hoe zo’n dashboard er uit kan zien, kun je hieronder een demoversie bekijken. We hebben daarvoor een fictief project gekozen. Het betreft de aanleg van een nieuwe weg, en de informatie wordt bezien vanuit de opdrachtgever.

In de demoversie kun je doorklikken naar de gewenste informatie om deze meer in detail te bekijken. Deze demo omvat drie belangrijke beheersingsaspecten.

Planning: Overzicht van de belangrijkste mijlpalen, inclusief trends. Zo kan een projectteam snel zien of mijlpalen schuiven of stabiel zijn. 

Financiën: Binnen budget en prognose blijven en de uitputting monitoren zijn belangrijke stuurmiddelen. Doorklikken biedt inzicht in de achterliggende data.

Risico’s: De belangrijkste actuele risico’s staan prominent op de voorpagina. Ook is te zien welke risico’s sinds vorige maand veranderd zijn.

 

Bekijk de Masterclass

Dashboarding voor Ziekenhuizen

Bekijk Cratos Insights

Tip: Meer informatie vind je door er met de cursor op de tekst te klikken of zweven. Doorklikken leidt naar de risico-pagina. Als je een risico selecteert kun je doorklikken naar de detailpagina en zo alle risico-informatie bekijken alsmede welke maatregelen genomen worden. 

Eindeloze mogelijkheden voor dashboards

Uiteraard kunnen we de data nog veel verder uitbreiden in het dashboard wat voor jou op maat gemaakt kan worden. Enkele voorbeelden van de mogelijkheden zijn:

 • Wat is de doorlooptijd van contractwijzigingen ? 
 • Welke mijlpalen bevatten welke risico’s?   
 • Hoeveel beheersmaatregelen worden afgerond voor de deadline?
 • Wat is het actuele risicoprofiel?
 • Wanneer worden er capaciteit knelpunten verwacht? 

Alle informatie die nu al door de organisatie wordt vastgelegd kan in het dashboard gevisualiseerd worden.  Hierbij is geen aanpassing van de werkwijze of systemen nodig!  

5 tips voor een dashboard

In een blog beschreven we al eens de 5 tips voor het opzetten van een dashboard:

 1.   Zoek grip in de risico's
 2.   Maak trends inzichtelijk
 3.   Less is more
 4. Denk na over onderhoud en
  doorontwikkeling
 5.   Maak data multi inzetbaar

Mocht je nog vragen hebben over het demo Dashboard of wil je dat we er met je doorheen lopen, laat het ons weten met onderstaand formulier.

Wil je direct contact met onze expert Wichard Hulsbergen?  Hij geeft je graag een vrijblijvende (online) demonstratie.

Tijdens de korte demo laat hij je de directe toepasbaarheid zien van het Dashboard in Power BI. Hij neemt je mee in het pragmatische gebruik aan de hand van een concreet voorbeeld dashboard, waarbij hij zowel stilstaat bij de input van de data, maar ook laat zien hoe de output statistisch en grafisch vormgegeven en geanalyseerd kan worden.

Senior adviseur Risico & Datamanagement

Wichard Hulsbergen

Mijn specialiteit is om in een complexe omgeving doelstellingen, onzekerheden en stuurinformatie in kaart te brengen. Het menselijke aspect speelt hierbij een centrale rol en  daarbij is mijn enthousiasme is aanstekelijk.

Volledig profiel »