Blog Water vraagt Lef voor Samenwerking

Water vraagt lef voor samenwerking

In voorgaande eeuwen werd stap voor stap terrein gewonnen op het water. Zo ontstond volop fysieke ruimte voor de inrichting van Nederland. Dat daarbij ruimte nodig was voor de bescherming van Nederland tegen het water, was inherent aan de keuze om op deze manier land te winnen. De inrichting van het land was leidend en ‘wij’ voerden regie op het water.

Echter, de wereld van vandaag kent nieuwe uitdagingen. De ruimte, de mensen en hun interactie met de omgeving zijn drastisch veranderd. Het belang van water blijft onverminderd hoog, maar waterveiligheid, -beschikbaarheid en -kwaliteit zijn niet langer vanzelfsprekend.

Het Nederland van morgen staat voor een cruciale uitdaging waarin water een allesbepalende factor is. Deze uitdaging vraagt om een integrale benadering waarbij samenwerking essentieel is. Waterprojecten gaan verder dan technische oplossingen zoals dijken en gemalen; ze omvatten ook onze relatie met water als individu en als stakeholder. Water raakt ons allemaal.

Samenwerken: een noodzakelijke stap 

Het aangaan van samenwerking is spannend en niet zonder risico’s. Misverstanden en conflicten liggen op de loer, vaak uitvergroot in de media, wat kan leiden tot polarisatie in de publieke opinie. De consequenties van falen zijn verstrekkend, niet alleen financieel, maar ook voor onze waterveiligheid.

Het vereist solidariteit, het loslaten van ego’s en het overwinnen van vooroordelen en belangenconflicten. Het vraagt respect voor en vertrouwen in de goede intenties van partijen die misschien niet geneigd zijn elkaar te vertrouwen. Vertrouwen om de échte belangen op tafel te krijgen en samen te brengen. Het vraagt wellicht vandaag offers van mensen en partijen, die daar mogelijk nooit zelf de vruchten van plukken. Het vraagt de scherpte om concrete afspraken te maken en je hieraan te commiteren, zelfs al weten we vandaag de dag nog niet alles, maar hebben we niet de tijd om te wachten. Kortom, Water vraagt om Lef voor Samenwerking.

Van inzicht in context, naar samenwerking bínnen die context

Alles begint met weten waarvoor je als project aan de lat staat. Van daaruit is begrip van de context cruciaal, want… in welke context heb je die doelstellingen dan te realiseren? Wat is het krachtenveld? Welke belangen spelen er? En waar zit de gezamenlijkheid t.a.v. die doelstellingen en belangen?

Interne en externe factoren spelen hierbij een rol en moeten grondig worden geanalyseerd. Dit inzicht vormt de basis voor risicoanalyse, strategiebepaling en effectieve samenwerking met relevante partijen. Door het stellen van onderstaande vragen krijg je inzicht in de contextuele aspecten die jouw project raken, om zo tot gerichte risicobeheersing te komen.

Interne oriëntatie
  • Welke interne stakeholders en belangen raken mijn project (en omgekeerd)?
  • Wat is de mate van risico-bereidheid?
  • Hoe is de bedrijfscultuur (tot aan het niveau van projectteam)?
  • Wat zijn de verantwoordingslijnen, communicatielijnen, etc.?
Externe oriëntatie
  • Welke externe stakeholders en belangen raken mij project (en omgekeerd)?
  • Wat zijn kenmerken van de fysieke projectlocatie?
  • Welke wet- en regelgeving raakt mijn project?
  • Wat zijn ontwikkelingen op maatschappelijk, politiek, klimatologisch gebied? 

5 tips voor succesvolle samenwerking

Het realiseren van doelstellingen doe je dus niet alleen: samenwerken is het devies. Om verbinding en succesvolle samenwerking met stakeholders te realiseren, pas dan de volgende tips toe:

💡Tip 1: Maak de focus op gezamenlijk succes, elkaars context én bijbehorende risico’s expliciet: doorleef het, deel het, herhaal het.

💡Tip 2: Creëer een veilige omgeving om de eerlijke dialoog te voeren. Dat vraagt iets in houding en gedrag: stel je open, luister en vraag vanuit oprecht interesse, laat oordelen achterwege en breng goede energie mee. Heb het gesprek over de échte zorgpunten (risico’s) om zo tot de échte oplossingen te komen.

💡Tip 3: Zet in op het spreken van dezelfde ‘taal’. Dit kun je doen door het organiseren van gezamenlijke kick-off’s, kennissessies, etc.

💡Tip 4: Maak het project visueel, zoals bijvoorbeeld: de gezamenlijke doelstellingen aan de hand van een eigen ‘beeldmerk’, de zorgpunten geduid in tijd/locatie, de voortgang in risicobeheersing.

💡Tip 5: Verras en maak het leuk… dat vergroot de ‘sense of excitement’.

Conclusie 

De uitdagingen van watermanagement vereisen een integrale benadering waarbij samenwerking essentieel is. In een snel veranderende wereld is het begrijpen van de context van een project van cruciaal belang, zowel intern als extern. Door gezamenlijk de focus te leggen op het behalen van doelen, het begrijpen van elkaars context en het omgaan met bijbehorende risico’s, kunnen effectieve oplossingen worden ontwikkeld. De vijf tips voor succesvolle samenwerking bieden praktische richtlijnen om deze samenwerking te bevorderen en een omgeving te creëren waarin alle belanghebbenden zich gehoord en betrokken voelen. Met samenwerking als leidraad zijn we klaar om de uitdagingen van watermanagement het hoofd te bieden en een veerkrachtige toekomst te creëren. Wil je echt impact maken op samenwerking? Dan kan de rol van Samenwerkingsmanager een waardevolle toevoeging zijn aan je team. Lees meer hier over in ons opiniestuk: De rol van de Samenwerkingsmanager: de sleutel tot effectieve waterprojecten.

Meer weten?

Effectief samenwerken is  slechts één belangrijk onderdeel van een succesvol risicomanagementavontuur. Wil je nog meer waardevolle tools en inzichten ontdekken? 

Meld je hieronder aan voor de Cratos nieuwsbrief.

Scroll naar boven