In dit artikel schetsen wij een eerste overzicht van de meest gebruikte softwarepakketten voor projectportfoliomanagement (PPM) in Nederland. Internationaal staan op de ‘long list’ zoveel pakketten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In Nederland is de lijst een stuk ‘shorter’.

De ‘long list’ van pakketten waarmee projectmanagement en PPM is te ondersteunen is ook daadwerkelijk ‘long’. Om een indruk daarvan te geven:

  • Op wikipedia.org staat een lijst met meer dan 150 projectmanagement applicaties waarvan meer dan 90 PPM-functionaliteiten schijnen te bieden. Deze lijst is echter overduidelijk incompleet, omdat een aantal grote namen missen.
  • Completer was het overzicht op project-management-software.findthebest.com (bestaat niet meer). Op dat overzicht stonden niet lang geleden nog 295 projectmanagement applicaties met PPM-functionaliteiten.
  • Op capterra.com zijn ‘ratings & reviews’ van meer dan 600 softwarepakketten met projectmanagement- en PPM-functionaliteiten te vinden.

Een nadeel van deze lange lijsten is dat daarin rijp en groep door elkaar staan, van SAP en Exact tot pakketten die nog nooit daadwerkelijk geïmplementeerd zijn. Een voordeel van deze lijsten is wel dat je daarop wellicht software aantreft dat je al in huis hebt, maar waarvan je nog niet had bedacht dat het je ook kan helpen bij het management van projecten en het projectenportfolio.

Om het Nederlandse organisaties makkelijker te maken om een goed PPM-softwarepakket te selecteren zijn wij (Paul Beelen & John van Rouwendaal) zo vrij geweest om een Nederlandse ‘short list’ te maken.

Download de Short List Project Portfolio Management Software >>