Kennissessie 15-06-23 Cratos Consulting

Portfoliomanagement gaat over hoe projectorganisaties hun projecten en mensen organiseren. Het prioriteren en selecteren van projecten krijgt in de praktijk veel aandacht, zonder zeker te weten of capaciteit beschikbaar is. Hierdoor kun je een disbalans krijgen tussen projecten en capaciteit.

Tijdens de kennissessie 'Het geheim van portfoliomanagement' op 15 juni 2023 liet onze Expert Jan van Egmond aan de deelnemers zien wat de beste en snelste strategie is om ervoor te zorgen dat projecten weer soepel uitgevoerd kunnen worden.

Hoe deze strategie precies werkt, welke stappen benodigd zijn, welke aanpak je kiest en welke theorie die hier achter zit kwamen aan bod tijdens deze kennissessie.

Drie tips voor een goede start

Als je portfoliomanagement gaat implementeren, houd dan rekening met de volgende tips:

Tip 1: Zorg er eerst voor dat de projecten weer doorlopen en niet vastlopen in overbelaste organisaties.

Tip 2: Houdt focus. Wanneer mensen geen tijd hebben gaat er heel veel verkeerd en dat leidt af. Houd je focus in het begin strak op het creëren van flow.

Workflow is een ononderbroken werkstroom voor projecten waarbij je het werkaanbod veilig stelt, zonder mensen te overladen. Dit resulteert in een perfecte balans tussen projecten en beschikbare capaciteit.

Tip 3: Laat je niet in de verleiding brengen om ook andere problemen op te lossen. Die problemen verdwijnen misschien als sneeuw voor de zon, of ze zijn onoplosbaar omdat mensen toch ook geen tijd hebben.

In 5 stappen naar een efficiënte projectorganisatie

Ons gedachtengoed is dat er een constante flow gerealiseerd dient te worden in de projecten. Hierdoor krijg je de perfecte balans tussen projecten en beschikbare capaciteit én ben je als projectorganisatie beter in controle op je projecten. Dat verhoogt dan weer de efficiency met 20-50%. We schreven hierover in het blog In een krappe arbeidsmarkt gewoon je projecten doen.
Het is een methode voor (project)organisaties die beter werkt, makkelijk te leren is en eenvoudig om te gebruiken. Meer over de voordelen lees je in het 5-stappenplan naar een efficiënte projectorganisatie.

Ik onderschrijf dit gedachtengoed: het bereiken van flow is nog onderbelicht in portfoliomanagement. En dát is eigenlijk het enige wat van belang is voor een goede beheersing van een portfolio.

Remco te Winkel ( Interim Portfoliomanager )

De eerste eenvoudige stap

Het is niet ingewikkeld, maar er zijn wel valkuilen. Daarom hebben zo weinig organisaties het onder controle. Want ingewikkeld is het niet.

Wil je weten wat de eerste stap is voor jouw (project)organisatie? Jan van Egmond helpt je er graag bij!