Dashboard AIRBIM - Cratos Consulting

U kent ze wel, die slaapmeter apps om te meten hoe goed u slaapt. Het levert kleurrijke grafieken op waarmee u precies kunt zien hoe goed u slaapt en hoe lang. Na een actieve gebruik bij de start krijgt zo'n app daarna nauwelijks meer aandacht. Hoe kan dat? De dashboards zijn vaak prachtig, maar een gebruiker wordt niet gedwongen om actie te ondernemen.  Hij of zij gaat niet eerder naar bed en wat kan een gebruiker met de informatie dat hij of zij matig slaapt? Het probleem blijkt dat zo'n app vaak niet actionable is omdat het niet bijdraagt aan het bereiken van een doel of een probleem dat opgelost moet worden.

 

Hoe krijg je een goed dashboard voor projecten en programma's?

 

In deze tijd van Big Data en Power-BI is bijna alles meetbaar en in een mooie grafiek te tonen. Bij operationele dashboards voor bijvoorbeeld sales, ziekteverzuim of voorraadbeheer zijn de meeste meters voor de gebruiker goed leesbaar en is pas actie nodig als een meter boven een bepaalde waarde komt. Voor projecten is het van belang dat een goed dashboard de doelgroep helpt om te sturen, actionable is en antwoord geeft op een urgente behoefte. Veel dashboards zijn rapportages in powerpoint-formaat. Ze bestaan uit vele pagina's en dienen vooral ter verantwoording achteraf. Weinig actionable dus. 

Toen het Programma Digitaal Stelsel Omgevingswet (pDSO) de risico's van een ontwikkelperiode van een kwartaal in beeld wilde hebben, bleek dit een lastige opgave. Nadat de top-vijf risico's eindelijk verzameld was, moest de risicomanager met de zweep achteraan om deze up-to date te houden. Het MT keek meewarig als het risicodashboard werd getoond. Wat waren de risico's ook al weer? Oja. Nou, bedankt voor de update. Stuurinformatie nul dus.

Het huidige dashboard van pDSO is niet gebouwd rondom de risico's, maar rondom de haalbaarheid van kwartaaldoelstellingen. Na elke sprint van 2 weken is duidelijk waar het spannend is en welke actie de komende twee weken genomen wordt om de haalbaarheid van doelstellingen te vergroten. Niet de risico's zijn het onderwerp, maar het werk dat moet gebeuren. Veel herkenbaarder en acties sluiten direct aan op sprintplanningen. 

Wat in het geval van slaapmeter app dus van belang is, is om eerst te bedenken wat je echt zou willen bereiken. Wil je afvallen en daarvoor minimaal 12.000 stappen per dag zetten, dan gaat zo'n tracker zeker helpen. 

Inzicht en sturen met dashboards

Met voldoende inzicht is een data analyse op het gebied van onder andere planning, financiën en risico’s mogelijk.  Hiermee kun je tijdig (bij)sturen. Beheersing van data vertaalt zich in het op tijd kunnen (bij)sturen en daarmee grip creëren op het succesvol realiseren van uw ambities, zoals kostenreductie, hogere winstgevendheid en verhoging van klantwaarde.

Door de juiste data vervolgens te koppelen aan een praktisch dashboard voorzie je kansen en kun je sturen voordat het mis gaat. Omdat geen project of organisatie gelijk is, hebben wij een dashboard ontwikkeld dat aansluit op jouw systemen, werkwijze en behoefte, en antwoord heeft op de volgende uitdagingen:

  • Hoe koppel je verschillende databronnen op een zinvolle en efficiënte manier zodat trends ontstaan en je tijdig kan sturen?
  • En hoe organiseer je dit proces zodat het efficiënt, makkelijk up-to-date te houden, aanpasbaar en makkelijk te integreren is in het dagelijks werk van project-, programma en portfolioteams?

Ontdek Cratos Insights®

Omdat we graag een indruk willen geven hoe zo’n dashboard er uit kan zien, kun je een demoversie bekijken. In de demoversie kun je doorklikken naar de gewenste informatie om deze meer in detail te bekijken. Deze demo omvat de drie belangrijke beheersingsaspecten planning, financiën en risico’s, maar het dashboard wordt geheel op maat gemaakt.