Gereedschap-Cratos-Consulting-1-scaled

Recent sprak ik met een van onze klanten over hun projectrisico’s. Voor hen gaan de grootste risico’s over capaciteit. Te weinig mensen voor te veel projecten. Dit is een bron van structurele problemen, stress en spanning.

Maar eigenlijk klopt dit beeld niet. Schaarse capaciteit is helemaal geen risico. Het is een feit waarmee je te dealen hebt. Dus niet door extra mensen toe te voegen, maar door projecten zo efficiënt mogelijk uit te voeren. In het vorige blog schreef ik al over 'Hoe je in een krappe arbeidsmarkt gewoon je projecten kunt blijven doen'.

Er wordt helemaal niet efficiënt met schaarse capaciteit omgesprongen. Kijk alleen al naar de problemen en mislukte projecten: dat is niet bepaald efficiënt. De schaarse capaciteit wordt gewoon verkwist en dat is zonde! Je kunt met dezelfde moeite en hetzelfde geld veel meer projecten doen. En daar zit in principe een oplossing.

Maar hoe doe je dat? Wij ontdekten dat het verrassend eenvoudig is, maar dat niemand nog precies weet hoe.

De hele workflow zakt in elkaar

Projecten stromen in workflows. Daar waar schaarste is ontstaan knelpunten. Maar veel belangrijker dan schaarste blijkt dat de netto productiviteit van juist die schaarse arbeidskrachten in knelpunten ontstellend laag is. Verkeerde prioriteiten, te veel andere dingen, brandjes blussen, problemen op te lossen of op anderen wachten om verder te kunnen. De hele workflow zakt daardoor in elkaar. Dat los je niet op door een extra poppetje neer te zetten.

Balans tussen capaciteit en projecten

Wij hebben een methode ontwikkeld waarvan het doel is om een ononderbroken werkstroom voor knelpunten te realiseren. Dit is mogelijk door heel zorgvuldig het werkaanbod veilig te stellen, zonder mensen te overladen. Dat klinkt een misschien wat abstract, maar het blijkt goed voor 20-50% extra productiviteit en verrassend eenvoudig op te zetten. Wij doen dat in een paar weken. Soms wel sneller. We hoeven daarvoor projectmanagers en project medewerkers niet eens te leren hoe ze projecten moeten plannen.

Onze methode om de balans te creëren tussen projecten en capaciteit heet "Empower Your Projects".

Schaarse capaciteit en veranderende prioriteiten

Capaciteit en schaarste zijn geen risico’s. Ze zijn een feit. Net als onzekerheden en veranderende prioriteiten. Onze Cratos aanpak ‘Empower Your Projects’ zorgt voor een hoge slagingskans, en
betrouwbare en efficiënte projecten.

Pure kracht voor iedere projectorganisatie.

Methode voor creëren van flow

Onze methode is gebaseerd op het creëren van flow. Wil je weten hoe dit 5-stappenplan helpt om te voorkomen dat projecten vastlopen en je daarmee 20-50% capaciteit kan opleveren?

Neem dan contact met mij op of vul het formulier in om de volgende blogs en tips automatisch in je mailbox te ontvangen. 

In het volgende blog vertelt hij je graag meer over onze nieuwe visie op gebied van Project Portfolio Management (PPM).