5 tips voor bijdrage aan elke samenwerking - Stakeholdermanagement - Cratos Consulting

De basis voor het realiseren van doelstellingen wordt gelegd door balans in de inzet op: het beoogderesultaat, het proces daar naartoe en de factor mens. Dit wordt nog belangrijker als je de projectdoelstellingen hebt te realiseren in een context (omgeving) die volop in beweging is én vele spelers kent.

Van inzicht in context, naar samenwerking bínnen die context

Inzicht in de context van de projectscope is cruciaal; want welke aspecten raken nu eigenlijk jouw project? Stel hiervoor de volgende vragen vanuit een interne en externe oriëntatie:

 • Welke interne stakeholders en belangen raken mijn project (en omgekeerd)?
 • Wat is de mate van risico-bereidheid?
 • Hoe is de bedrijfscultuur (tot aan het niveau van projectteam)?
 • Wat zijn de verantwoordingslijnen, communicatielijnen, etc.?
Externe oriëntatie
 • Welke externe stakeholders en belangen raken mijn project (en omgekeerd)?
 • Wat zijn kenmerken van de fysieke projectlocatie?
 • Welke wet- en regelgeving raakt mijn project?
 • Wat zijn ontwikkelingen op maatschappelijk, politiek, klimatologisch gebied?

Deze inzichten bieden vervolgens waardevolle input voor risico-analyse, strategie-bepaling en samenwerking met relevante partijen en daarmee… gerichte risicobeheersing. Dit alles ten behoeve van het realiseren van succes!

5 tips voor succesvolle samenwerking

Het realiseren van doelstellingen doe je dus niet alleen: samenwerken is het devies. Om verbinding en succesvolle samenwerking met stakeholders te realiseren, pas dan de volgende tips toe:

 1. Maak de focus op gezamenlijk succes, elkaars context én bijbehorende risico’s expliciet: doorleef het, deel het, herhaal het.
 2. Creëer een veilige omgeving om over risico’s te praten en promoot dit.
 3. Zet in op het spreken van dezelfde ‘taal’. Dit kun je doen door het organiseren van gezamenlijke kick-off’s, kennissessies, etc.
 4. Maak het project visueel, zoals bijvoorbeeld: de gezamenlijke doelstellingen aan de hand van een eigen ‘beeldmerk’, de zorgpunten geduid in tijd/locatie, de voortgang in risicobeheersing.
 5. Verras & maak het leuk… dat vergroot de ‘sense of excitement’.

Meer informatie?

Wil je ook samenwerken met alle stakeholders en successen behalen? Daniela Mayan vertelt je graag meer over alle mogelijkheden voor jouw (project)organisatie.

Wil je direct contact met Daniela? Vraag gerust en vrijblijvend adviesgesprek aan.