Bereikbaarheid
Risicomanagement voor betere bereikbaarheid Uithoorn en omgeving
Gemeente Amsterdam
Risicomanagement
Vernieuwing Amstelveenlijn
Gemeente Amsterdam
Gemeente Amsterdam
Het aantal gebruikers van het openbaar vervoer in de regio Amsterdam, waar Amstelveen en Uithoorn toe behoren, is de afgelopen jaren toegenomen. De verwachting is dat het aantal reizigers ook komende jaren blijft stijgen. Om een goede bereikbaarheid van de regio nu en in de toekomst te garanderen wordt het openbaar vervoersnetwerk in de regio verder ontwikkeld.
De Amstelveenlijn is onderdeel van de Amsteltram, een nieuwe hoogwaardige tramverbinding van Amsterdam Zuid naar Uithoorn. De Amsteltram wordt gerealiseerd in twee projecten: de Amstelveenlijn en de Uithoornlijn. De Amstelveenlijn, de voormalige sneltram 51, is vernieuwd. En dat was hard nodig. De lijn was, nagenoeg in zijn huidige vorm, in gebruik sinds 1990 en uitgegroeid tot een belangrijke schakel in het regionale openbaar vervoer. Maar de huidige sneltrams waren verouderd, vaak overvol, reden niet vaak genoeg en waren gevoelig voor storingen. Ook was de verkeersveiligheid rondom de lijn niet optimaal. Daarnaast wordt de vernieuwde Amstelveenlijn verlengd naar het dorpscentrum van Uithoorn: de Uithoornlijn. Een nieuwe, hoogwaardige tramlijn die betrouwbaarder en sneller is dan de huidige buslijn.
De vernieuwing is in opdracht van Vervoerregio Amsterdam. Dienst Metro en Tram van de gemeente Amsterdam begeleidt de uitvoering inclusief de resterende werkzaamheden.
De vraag van de Gemeente Amsterdam
Onze oplossing
Risicomanagement helpt bij het tot stand brengen en borgen van integraliteit en raakvlakken. Omdat de risicomanager iedereen spreekt, weet hij of zij wat er speelt op alle disciplines in het project. Zo kan hij of zij zaken boven water krijgen die andere projectteamleden (nog) niet kennen. Een voorbeeld; de Technisch Manager geeft aan dat een planningsrisico ontstaat doordat er iets binnen het project herontworpen moet worden. Deze verschuiving in de tijd maakt dat de omgeving opnieuw geïnformeerd moet worden. Dit valt niet binnen de scope van de Technisch Manager, maar wel in die van de Omgevingsmanager. Door in dit voorbeeld met de Technisch Manager verder ingezoomd te hebben op de impact van het specifieke risico, wordt duidelijk wat er moet gebeuren. Het faciliteren van deze verbinding is, naast het opzetten van het risicodossier en generen van toepasbare rapportages, een van onze belangrijkste bijdragen aan het project geweest.
Het resultaat
De wens vanuit de Projectorganisatie Amstelveenlijn was om volledig ontzorgt te zijn op het gebied van risicomanagement. Dat betekende dat het risicomanagement operationeel onder handen moest zijn, solide uit werd gevoerd en consistent en betrouwbaar was. Daarin hebben we de focus gelegd op een aantal zaken:
- 1. Het creëren van een veilige omgeving waarin alles besproken kan worden, waardoor de volledigheid van de input is toegenomen.
- 2. De opzet van een robuust, betrouwbaar risicomanagementproces en -systeem zodat alles herleidbaar en navolgbaar is
- 3. Herkenbare output die voor alle betrokkenen begrijpelijk en direct toepasbaar is.
17
Succesvolle projecten voor deze klant uitgevoerd
7
Aantal consultants actief
8,3
Klanttevredenheid
6
Jaren actief bij deze klant