Water
Risicomanagement geeft sturing aan kwaliteit samenwerking binnen Alliantie Markermeerdijken
Alliantie Markermeerdijken
Risicomanagement
Alliantie Markermeerdijken
Alliantie Markermeerdijken
Alliantie Markermeerdijken
De vraag vanuit de Alliantie
Daar waar de risico-sturing aanvankelijk was gericht op hoofdlijnen, heeft Cratos Consulting ook meer inzicht in locatie-specifieke en technische uitdagingen gegeven met als doel om gerichte beheersing en grip op de opgave te creëren. De context waarin opgaves zich bevinden, en daarmee de specifieke kenmerken, zijn namelijk altijd van belang om goed te doorgronden. Zo weten wij welke succesfactoren er in onze aanpak ingezet kunnen worden en dus ook voor het project Markermeerdijken.
Kenmerken waterprojecten
- Seizoensgebonden uitvoering wat forse impact heeft op de planning en het kritieke pad.
- Belanghebbenden - van wonen en werken op en rond de dijk - zijn vervlochten met de risico’s van het leven bij het water. Ingrijpen in die omgeving gaat vaak gepaard met weerstand, gedreven vanuit emotie en (economische en persoonlijke) belangen. Onder andere de scope wordt daardoor sterk beïnvloed.
- Technische en functionele oplossingen staan niet op voorhand vast, maar zijn regelmatig regionaal en specifiek maatwerk. Bijvoorbeeld onder invloed van beperkingen vanuit de omgeving of als integraal onderdeel van lokale natuur.
- Conditionering voordat het project in uitvoering gaat, vraagt vaak uitgebreide inzet, zoals voor vergunningaanvragen, het in beeld brengen van kabels en leidingen, ecologisch en archeologisch onderzoek en grondverwerving.
- Pionieren met innovaties, niet alleen op het technisch inhoudelijk vlak, maar ook in relatie tot de ruimte die men hier überhaupt aan wil en kan geven binnen de scope van het project (denk aan budget, tijd, resultaat, durf).
- Het ontbreken van een eenduidige en doorleefde projectdefinitie belemmert het sturen op bijbehorende doelstellingen, maar bemoeilijkt het beschikbaar krijgen van resources voor de start van de verschillende projectfases.
- Er zijn veel stakeholders betrokken vanuit verschillende overheidslagen (Rijk, provincie, waterschap, gemeentes), maar ook vanuit de directe omgeving (bewoners, natuurorganisaties, etc.). Dit leidt niet alleen tot een complexiteit aan wet- en regelgeving en procedures, maar ook aan een veelheid van belangen en wensen van de betrokken partijen, die vaak niet expliciet met elkaar gedeeld worden.
Onze oplossing
Wij hebben bijgedragen aan een doorontwikkeling op het gebied van risicomanagement binnen het Alliantieteam. Onze aanpak kenmerkte zich door luisteren en concretiseren van doelstellingen (zoals voor de meekoppelkansen). We brachten teams en samenwerkingspartijen samen, creëerden een eenduidige focus en faciliteerden een heldere dialoog daarover.
Hierdoor kon aandacht worden gegeven aan de verschillende invalshoeken en belangen van diverse stakeholders. De risicodialoog vond plaats in een vast ritme in verschillende gremia (zowel individueel als plenair). Dit leverde actuele inzichten ten behoeve van risicosturing en effectieve projectbeheersing. Daarmee werd rust gecreëerd in de beheersprocessen van het project.
We hebben een inhoudelijke verdieping kunnen bieden door op een transparante manier om te gaan met risico’s, belangen en het eigenaarschap van de beheersmaatregelen. Daarmee ontstond ruimte om met stakeholders een open dialoog te voeren. Deze aanpak gaf een impuls aan het verbeteren van de samenwerking tussen alle betrokkenen.
Het resultaat
Door actieve invulling van het risicomanagementproces konden inzichten die hieruit voortkwamen, helpen bij besluitvorming, gerichte en effectieve beheersing, sturing en verantwoording; zowel alliantie-breed als op deelgebied-niveau.
Bovendien heeft de inzet bijgedragen aan een goede relatie tussen de alliantie en de publieke opdrachtgever (Waterschap HHNK).
9
Succesvolle projecten voor deze klant uitgevoerd
7
Aantal consultants actief
8,1
Klanttevredenheid
8
Jaren actief bij deze klant